O nama

HISTORIJAT PD “BOBOVAC” KAKANJ

PD “Bobovac” Kakanj je osnovano u ljeto 1958. godine, a prije toga je djelovalo kao sekcija PD “Tajan” Zenica. PD “Bobovac” Kakanj je dobilo ime prema historijskom gradu Bobovcu. Među prvim članovima su bili i zaposlenici termoelektrane Kakanj. Obzirom da je u tom periodu planinarstvo bivalo sve popularnije kao oblik fizičke kulture, posebno kod mladih ljudi, iz godine u godinu postajalo je sve masovnije.

Iz tog razloga osjeća se potreba za planinarskim objektom, kao što su imala planinarska društva u okruženju, te se na inicijativu članova, uz pomoć općine Kakanj, TE Kakanj i RMU Kakanj vrše se pripreme i radi projekat za izgradnju budućeg planinarskog doma, do čije realizacije dolazi ubrzo. Već 1960. godine počinje gradnja počinje gradnja planinarskog doma “Bobovac” u neposrednoj blizini Kraljeve Sutjeske, na planinarskoj stazi koja vodi prema starom gradu Bobovac. Dom je izgrađen, otvoren i predat na korištenje PD “Bobovac” Kakanj u jesen 1962. godine i bio je najbolje opremljen planinarski objekat u Bosni i Hercegovini. Punih deset godina dom je bio na raspolaganju ljubiteljima prirode i planinarstva, ali početkom sedamdesetih godina dolazi do osipanja članstva i nemogućnosti društva da dalje samo održava objekat, te se isti ustupa na privremeno korištenje TE Kakanj uz uslov da se za potrebe planinarskog društva obezbijedi jedna soba.

Za uzvrat planinarskom društvu 1974. godine se nudi stara šumarska kuća na lokalitetu Bočica, te se ista oprema sa dijelom namještaja koji je preostao od adaptacije doma “Bobovac” koju je za potrebe odmora i rekreacije svojih radnika uradila TE Kakanj. Od 1975. godine dolazi do ekspanzije planinarstva u Kaknju. Dosta mladih ljudi se uključuje u rad i tako je od oronule šumarske kuće priređen veoma ugodan objekat za ljubitelje prirode. Kreće se u renoviranje planinarske kuće “Bočica” koja svoja vrata posjetiocima otvara u januaru 1977. godine sa kapacitetima: manjom salom za dvadesetak osoba, kuhinjom, mokrim čvorom, a u dvije sobe u prizemlju bilo je smješteno 16 kreveta.

U tom periodu, iz godine u godinu, društvo je bilo sve masovnije i osamdesetih godina je imalo oko 700 članova. Skoro u svim školama bile su planinarske sekcije i zainteresovanost mladih za ovaj vid masovnog sporta je bila velika. Pored planinara i ljubitelja prirode kapacitete kuće su koristile i sportske ekipe za pripreme, čime se osjetila potreba za proširenjem kapaciteta.

Uz pomoć općine Kakanj, Sportskog saveza općine Kakanj i društvenih firmi radi se projekat i nabavlja materijal za izgradnju. Realizacija adaptacije i proširenja počinje 1984. godine. Paralelno, kroz sve ove godine , planinari nisu zaboravili svoju osnovnu ulogu, a to je obilazak planina i domova u BiH i šire, školovanje kadrova, učešće na planinarskim sletovima i takmičenjima. Nepune četiri godine traje adaptacija i proširenje, do septembru 1988. godine kada planinari Kakanja dobivaju na upotrebu funkcionalan planinarski dom da kapacitetima: kuhinja za samostalno spremanje hrane, sala za 60 mjesta, kompletnim sanitarnim čvorom, a na spratu u 6 soba bilo je smješteno 46 kreveta. I u periodu intenzivne gradnje doma kakanjski planinari su aktivni u svim akcijama Planinarskog saveza BiH te su za svoj rad 2 člana društva nagrađeni zlatnim značkama, a 3 člana srebrenim značkama PS BiH za unapređenje i razvoj planinarstva i izgradnju planinarskih objekata.

1984. godine član društva Ivanković Josip-Globus penje se na Mont Blanc, najveći vrh Europe, te na prijedlog društva od Sportskog saveza općine Kakanj biva proglašen sportistom godine, a godinu kasnije PD “Bobovac” Kakanj proglašeno je za najuspješniji sportski kolektiv u općini Kakanj. 1986. godine član društva od Sportskog saveza općine Kakanj proglašen za sportskog radnika godine.

U periodu od stavljanja u upotrebu renoviranog planinarskog doma “Bočica” i godinama do rata društvo je brojalo i do 900 članova i bilo je jedno od najbrojnijih i najaktivnijih u tadašnjoj Bosni i Hercegovini. U periodu do 1991. godine članovi društva su masovno pohodili sve veće vrhove u Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, a posebno planinarske vrhove u Bosni i Hercegovini.

Posebno smo ponosni na činjenicu da je naš planinarski dom bio 17 mjeseci mobilisan za potrebe jedinica Armije R BiH i samim time je u dobroj mjeri i sačuvan od devastiranja. Po napuštanju planinarskog doma na Bočici od strane Armije R BiH bili smo primorani angažovati jedno lice za potrebe stalnog obezbjeđenja planinarskog doma.

U jesen 1996. godine u suradnji sa DVD Doboj Kakanj osmišljavamo i pokrećemo planinarsku stazu pod nazivom “Dipijeva staza” koja se i danas održava, a u sjećanje na našeg člana i pripadnika DVD Doboj Kakanj rehmetli Dogdibegović Ediba-Dipija (Teševo, 17.10.1993. g.).

Po završetku rata počeli su se vračati članovi društva i oživjela je aktivnost istog. 1996. godine učestvujemo na sletu planinara na Smetovima, 1997. godine na Jeruškama kod Lukavca, da bi se 1998. godine kandidovali i dobili organizaciju planinarskog sleta na Bočici 14.-15.08.1998. godine na kojem učestvuje preko 900 planinara iz 26 društava iz Bosne i Hercegovine. U samoj organizaciji sleta planinara BiH je učestvovalo preko 40 članova društva uz pomoć općine Kakanj, RMU Kakaknj i TE Kakanj. Dvodnevno planinarsko druženje ostalo je mnogima u sjećanju kao jedno od najbolje organizovanih planinarskih sletova. Na sletu planinara BiH 1999. godine na Igmanu planinarskom društvu “Bobovac” Kakanj uručena je prelazna zastava PS BiH za najbolje planinarsko društvo u protekloj 1998. godini.

Nastavljaju se aktivnosti na opremanju doma novim namještajem, posteljinom i ostalim inventarom, te na uređenju okolnih sadržaja, uređuju se tereni za dječije igralište, uređenje i nasipanje puta od Halinovića do Bočice i niz drugih aktivnosti. Posjeta domu je svakim vikendom sve veća, a interes sportskih ekipa za pripreme je sve veći. 2001. godine u suradnji sa PS BiH na planinarskom domu “Bočica” organizovana je sedmodnevna škola učitelja planinarstva prvi put u historiji PS BiH.

Nastavljaju se aktivnosti na obilasku i posjetama drugim planinarskim domovima i planinarskim druženjima te odlascima na Maglić, Durmitor i Triglav, uz redovno godišnje učešće na planinarskim sletovima, kao i takmičenjima u planinarskim vještinama. Pravi se bazen za kupanje, skromnih dimenzija, zatvoreni šadrvan i niz drugih pratećih sadržaja oko planinarskog doma “Bočica”.

Uz pomoć općine Kakanj i Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline izvršeno je asfaltiranje dionice puta od autobuske stanice Halinovići prema planinarskom domu “Bočica” u dužini od oko 200 metara i to na najkritičnijem dijelu. Od donacija firmi i privatnika nabavljen je kotao za centralno grijanje kao i potreban materijal i radijatori, te se isto ugradilo u planinarskom domu “Bočica”. Vrše se pripreme za dovod vode na planinarski dom “Bočica” u dužini od preko 6,5 km, zajedno sa mještanima Halinovića. 2008. godine dolazi do realizacije i to donacijom TE Kakanj, zatim se u suradnji sa BH telecomom ugrađuje telefonski kabal zajedno sa cijevima za vodu od Halinovića do planinarskog doma “Bočica” u dužini od 1500 metara. Na incijativu i pomoć člana Marka Drinovca pokrivni lim i vrši zamjena salonita na krovu planinarskog doma “Bočica”. Moramo napomenuti da su najveći dio svih radova, osim donacija, radili članovi društva dobrovoljnim akcijama.

2008. godine na 50 godina postojanja PD “Bobovac” Kakanj organizuje se svečana skupština i dodjeljuju se priznanja zaslužnim članovima, pojedincima i firmama. U augistu 2013. godine planinarsko društvo “Bobovac” Kakanj je ponovo domaćin sleta planinara BiH uz prisustvo preko 1200 planinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

U narednom periodu i dalje se radi na unutrašnjem i vanjskom obogaćivanju sadržaja u i oko planinarskog doma “Bočica”. 2012. godine, donacijom Tvornice cementa Kakanj projektuje se i postavlja trim staza. Elektrodistribucija Kakanj postavlja dovodni podzemni kabal za napajanje električnom energijom planinarskog doma “Bočica”. Uz pomoć Sportskog saveza općine Kakanj pripremaju se ograđeni tereni za košarku i odbojku. Pomoć na realizaciji ovog projekta nesebično je pružila općina Kakanj, TC Kakaknj, TE Kakanj, TZ Kakanj i ostale drušvene i privatne firme. Izvršeno je generalno uređenje mokrog čvora u domu, kao i nabavka novog kotla za centralno grijanje uz pomoć TE Kakanj.

Danas imamo jedan od najboljih i najfunkcionalnijih planinarskih objekata u Bosni i Hercegovini. Sa svim sadržajima može se reći sportsko rekreacioni centar koji je na raspolaganju svim ljubiteljima prirode i rekreacije kao i pripremama sportskih ekipa.

Nemoguće je bilo nabrojati sve aktivnosti društva u proteklom periodu i ovo je samo presjek važnijih dešavanja i radnji vezanih za rad PD “Bobovac” Kakanj. Kroz članstvo u društvu od postanka pa do danas prošlo je više od 5000 naših sugrađana svih generacija.

Danas PD “Bobovac” Kakanj ima oko 200 članova. Registrovani učitelj planinarstva je Milivojac Željko, dok su Džomba Edin i Veispahić Emir vodići A kategorije.